Crypto staking staat er algemeen om bekend zeer interessant en tevens ook erg populair te zijn. Vroeger was het zo dat mensen die investeerden in crypto slechts een bepaald rendement konden verzilveren op het moment dat ze hun holdings (gedeeltelijk) verkochten of er actief mee traden.
Mensen die niet bereid waren om tot verkoop over te gaan konden op die manier dus lange tijd geen enkel rendement behalen. Daar heeft de komst van crypto staking verandering in gebracht. Helaas gooit het zogenaamde volatiliteitsrisico voor veel mensen roet in het eten. Dat, dat in de praktijk eigenlijk helemaal geen probleem hoeft te zijn bewijst de informatie die je aantreft hier op deze pagina!
Wat is crypto staking?
Binnen de traditionele financiële wereld is het sinds jaar en dag ongelofelijk populair om te beleggen in zogenaamde dividendaandelen. Dat omwille van meerdere redenen. In eerste instantie zijn bedrijven die dividenden uitkeren vaak vaste waarden op de markt. Dit betekent dat je er standaard minder grote risico’s mee loopt. Dat is echter niet alles. Nog een significant extra voordeel is namelijk terug te vinden in het passief inkomen dat ermee kan worden gerealiseerd. Simpel gezegd elk kwartaal kan je een stukje passief inkomen ontvangen onder de vorm van dividend. Wat je daarvoor moet doen? Gewoon de dividendaandelen aanhouden in je portefeuille. Een soortgelijke mogelijkheid wordt eveneens aangeboden binnen de cryptomarkt.
Crypto staking maakt het mogelijk om simpelweg door het vasthouden van een aantal cryptocurrencies bepaalde rewards in de wacht te slepen. Deze rewards of beloningen worden periodiek uitbetaald, doorgaans in dezelfde wallet en in dezelfde cryptovaluta. Op deze manier kan je zonder de vereiste technische kennis die is verbonden aan crypto trading toch een meerwaarde op je posities realiseren. Voor menig aantal mensen die bezig zijn met cryptocurrencies is dit echter geen optie. Zij vrezen namelijk het volatiliteitsrisico waar verschillende assets zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum om bekend staan. Dat hoeft echter niet per se een probleem te zijn.
Waar kan je crypto staken?
Iets wat meteen opvalt bij bedrijven die crypto staking faciliteren is dat munten ook munten gestaked kunnen worden die geen gebruikmaken van Proof Of Stake. Dit komt omdat deze bedrijven vaak jouw crypto uitlenen aan handelaren en bedrijven. Als eindgebruiker blijft het doel hetzelfde, je ontvangt staking rewards (rente) over je crypto.
Bij deze bedrijven kan je crypto staken:
Na het registreren van een account kan je zelf beslissen welke crypto je wil staken en kan je het rentepercentage zien. Bij alle partijen kan je USDT staken zonder volatiliteitsrisico.
Wat is het volatiliteitsrisico?
Het volatiliteitsrisico wordt algemeen bestempeld als één van de belangrijkste risico’s die verbonden zijn aan cryptocurrencies. De koersbewegingen die worden gemaakt door cryptocurrencies zijn dan ook niet van de minste. Ze zijn dan ook aanzienlijk volatieler in vergelijking met bijvoorbeeld de aandelen die noteren op de traditionele aandelenmarkt. Toch hoef je lang niet altijd geconfronteerd te worden met deze volatiliteit. Waar veel mensen namelijk in eerste instantie geen rekening mee houden is dat je ook de mogelijkheid hebt om te staken met stablecoins.
Stablecoins, zoals Tether (USDT), zijn cryptomunten die niet over een speculatief karakter beschikken. Ze zijn dan ook zoals hun naam reeds aangeeft in het bijzonder bedoeld om stabiliteit te garanderen bij het wegzetten van kapitaal op de blockchain. Deze munten kunnen ook perfect gestaked worden. Verschillende partijen zoals met name Binance evenals Bitvavo bieden deze mogelijkheid aan, aan hun gebruikers.
Wat zijn de voordelen van staken zonder volatiliteitsrisico?
Veel mensen vinden crypto staking voor de lange(re) termijn gevaarlijk. Dit niet in het minst wanneer het gebeurt met volatiele cryptocurrencies zoals Bitcoin of één van de vele altcoins die er op de markt zijn terug te vinden. Het volatiele karakter waar deze digitale assets over beschikken zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je geïnvesteerde kapitaal zomaar een behoorlijke duik naar omlaag kan nemen. Door ervoor te kiezen om te gaan staken met stablecoins heb je dit probleem bijna niet.
Naast bovenstaande vrezen veel mensen dat ze bij staken met stablecoins rekening zullen moeten houden met een beperkte opbrengst. Dat is zeker niet het geval. Neem nu bijvoorbeeld de mogelijkheden die worden aangeboden door Bitvavo. Bij deze website is het op moment van schrijven mogelijk om je cryptocurrencies te staken tegen een rendement oplopend tot wel 7% op jaarbasis. Het rendement dat je kan ontvangen bij het staken van stablecoins is uiteraard wel afhankelijk van de partij in kwestie evenals van de periode waarvoor je ze vast wil zetten.
Dien je ook rekening te houden met nadelen?
Kent crypto staken zonder volatiliteitsrisico ook nadelen? In zekere zin wel. In het bijzonder is het van belang om er rekening mee te houden dat er op je ingelegde kapitaal geen extra koerswinst kan worden gemaakt. Wanneer we terug de vergelijking maken met bijvoorbeeld dividendaandelen spreekt het voor zich dat je niet alleen kan rekenen op het uitbetaald krijgen van een dividend, daarnaast kan ook de koers van het aandeel stijgen.
Zo kan je speculeren op twee paarden. Dat is niet het geval wanneer je gaat staken met behulp van stablecoins. De initiële waarde van je investering zal in de praktijk namelijk zo goed als gelijk blijven. Een klein verschil in koers uiteraard daar gelaten. Ook de koers van stablecoins is immers niet 100% vastgesteld.
Verder breng je je stablelcoins onder bij een derde partij die failliet kan gaan of gehackt kan worden. Wanneer je kiest voor Tether (USDT) dan lopen er een aantal onderzoeken of het bedrijf hierachter wel voldoende dollars in de kas heeft.
Inhoud