Blockchain

De blockchain (in het Nederlands de blokkketen), is de datastructuur en de technologie die achter bijvoorbeeld de cryptocurrency Bitcoin zit. De blokketen wordt ook wel de grootste innovatie sinds het internet genoemd en kan gebruikt worden om data, zoals bijvoorbeeld transacties veilig en efficiënt op te slaan.

De blockchain is een decentrale grootboek

De blockchain is een decentrale database (grootboek) waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Naast transacties van geld, kan dit ook een andere uitwisseling van informatie zijn tussen twee partijen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke documenten of audiobestanden. In de keten wordt de informatie opgeslagen in blokjes, die als het ware digitaal ondertekend zijn door de verschillende partijen, zonder tussenkomst van een derde partij, zoals bijvoorbeeld een bank.

Omdat er geen sprake is van een derde partij, is de overdracht van informatie via het blockchain netwerk vaak veel sneller en efficiënter. Daarnaast is een groot voordeel van het netwerk ook dat het een stuk veiliger is. Alle informatie wordt namelijk onleesbaar gemaakt en wordt versleuteld opgeslagen. Elke transactie wordt opgeslagen in blokjes in een enorm groot netwerk van computers. Elk nieuwe blokje met informatie, bevat informatie over het vorige blokje uit het netwerk. Hierdoor ontstaat er een enorm grote keten aan blokjes met informatie, die niet te kraken is.

Voordelen van de blockchain

Een groot voordeel van het netwerk is ook dat er geen centrale database is. De informatie wordt namelijk op verschillende computers (van gebruikers van het netwerk) opgeslagen en op al die computers is een exacte kopie van de database beschikbaar. Hierdoor ontstaan er geen problemen als er één computer wegvalt of gehackt wordt. Er zijn namelijk altijd meerdere computers beschikbaar met de originele kopie van de database. Dit maakt het geheel een stuk veiliger dan systemen met een centrale database.

De bekendste toepassing van het netwerk is momenteel de cryptovaluta markt. Hier worden valuta zoals Bitcoin en Ethereum verhandeld. Daarnaast zijn er echter veel meer toepassingen voor het netwerk denkbaar. In de toekomst zal er dan naar alle waarschijnlijkheid ook meer en meer gebruik gemaakt gaan worden van dit netwerktype.

Blockchain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven