Je hoort regelmatig de succesverhalen van investeringen in cryptocurrency. Tegelijkertijd kan je ook in één keer al je geld verliezen. Dit is eigenlijk al het geval sinds de geboorte van ’s werelds eerste cryptocurrency: de Bitcoin. Hoe komt dit eigenlijk?
In dit artikel proberen we antwoord op de vraag hoe risicovol het is om cryptocurrency te kopen.
Wat zijn de risico’s van investeren in crypto?
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat cryptocurrencies op dit moment niet helemaal veilig te noemen zijn. Er zijn gelukkig ook signalen dat hier in de toekomst wel een verandering in zou kunnen komen. Het is aan iedere investeerder zelf om te bepalen of de risico’s het waard maken te beleggen in cryptocurrencies.
- Hackgevaar: omdat transacties in cryptocurrencies plaatsvinden op het internet is er natuurlijk altijd het gevaar aanwezig dat je gehackt wordt. Dit geldt zowel voor individuele handelaars als cryptobeurzen. Helaas is het al een aantal keer voorgekomen dat cryptobeurzen gehackt werden. Inmiddels is het gelukkig zo dat veel van deze ‘exchanges’ verzekeringen hebben voor dit soort calamiteiten.
- Het opslaan van cryptocurrencies is een stuk minder veilig dan normale aandelen. Veel mensen houden er niet van om hun Bitcoins of andere crypto’s op te slaan op hun exchange account en kiezen er bijvoorbeeld voor een ‘ledger’ aan te schaffen. Dit is een extern apparaat waar je je crypto’s in kunt stallen. Zo voorkom je dat er een hacker bij kan komen en noemen we ‘cold storage’.
- Een volatiele markt: Er is absoluut geen garantie dat jouw investering je geld op zal leveren. Cryptocurrencies zijn notoir vanwege hun volatiliteit. Binnen een paar uur tijd kan de koers van jouw crypto met 100% stijgen of juist dalen. Er zijn wel coins die inmiddels een enigszins stabiele reputatie hebben opgebouwd (bijv. de Bitcoin). Toch moeten potentiële investeerders zich beseffen dat ze wel een risico nemen.
- Cryptocurrencies zijn grotendeels ongereguleerd: er is in vrijwel alle landen geen of gedeeltelijk toezicht op transacties in cryptocurrencies. Dat is op dit moment ook een van de aantrekkelijke eigenschappen van crypto. In de toekomst zou het maar zo kunnen dat er strengere regelgeving komt of dat het zelfs verboden wordt in bepaalde landen. Ook dit is een risico.
Zijn er ook goede vooruitzichten voor cryptocurrencies?
Ondanks de eerder genoemde risico’s zijn er veel experts die een zonnige toekomst zien voor cryptocurrencies. Er zijn mensen die zeggen dat cryptocurrencies en de onderliggende blockchain technologie het financiële stelsel van de toekomst zijn. Omdat veel investeerders er ook zo over denken, groeit het potentieel van Bitcoin en andere coins met de dag.
Langzaamaan worden steeds meer financiële diensten die we kennen uit het ‘oude’ systeem ook mogelijk op de blockchain. Dan kun je denken aan het beleggen in obligaties of het afsluiten van een lening. Ook zijn er steeds meer conventionele partijen uit de financiële sector die een graantje mee willen pikken van de digitale revolutie die gaande is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met PayPal crypto’s te kopen en verkopen en heeft Tesla begin 2021 Bitcoins ter waarde van 1,5 miljoen dollar aangekocht.
Deze ontwikkeling laat zijn dat cryptocurrency meer en meer een geaccepteerd betaalmiddel aan het worden is.
Is het verstandig om in cryptocurrency te investeren?
Vergeleken met ‘normale aandelen’ zijn crypto’s dus tamelijk volatiel en een risicovolle investering. Als je twijfelt over of je wel of niet wilt gaan beleggen in cryptocurrency is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Als je het serieus overweegt, stel jezelf dan de volgende vragen:
- Begrijp ik waarin ik investeer en hoe de cryptomarkt werkt?
- Voel ik me prettig bij het hoge risicogehalte?
- Hoeveel duurder is het nu dan een paar maanden geleden om een bepaalde coin te kopen?
- Is er bewijs dat de prijs van deze coin de komende tijd verder zal stijgen?
- Als ik deze coin nu koop en hem later weer wil verkopen, zullen er dan kopers zijn en zo ja waarom?
- Als een coin of token nu populair is, waarom heb ik er dan niet eerder aan gedacht deze te kopen?
Als je overweegt een coin te kopen en geen antwoord kunt geven op deze vragen is het waarschijnlijk een slecht idee om erin te investeren. Zorg er ook voor dat je alleen geld investeert dat je kunt missen.
Een veelgebruikte strategie is om een klein gedeelte van je totale vermogen te investeren in crypto. Dus bijvoorbeeld:
- 40% in ETF’s
- 30% in aandelen
- 15% in edelmetalen
- 10% in vastgoed
- 5% in cryptocurrency
Vervolgens kan je je crypto portfolio weer opdelen in verschillende crypto’s naar wens, net zoals je aandelen portfolio is opgedeeld in meerdere bedrijven.