Bitcoin is bijna dagelijks in het nieuws. Sommige van deze nieuwsberichten zijn positief, maar er zijn ook veel mensen sceptisch over Bitcoin. Veel mensen hebben wel ongeveer een idee van wat Bitcoin is, maar weten het niet exact. In deze post leg ik uit wat Bitcoin exact is, waar Bitcoin vandaan komt en wat je ermee kan.
Bitcoin zou je kunnen definiëren als een digitale valuta. Deze valuta kan gebruikt worden om te verhandelen en te betalen zonder de tussenkomst van banken.
Uitvinder van Bitcoin
Een ander, wat bekender woord voor digitale valuta is cryptocurrency. Cryptocurrency stamt vervolgens weer af van het woord cryptografie. Dit is het proces wat wordt gebruikt bij het beveiligen van transacties. Bitcoin is ’s werelds eerste cryptocurrency en is ontworpen in 2009. De bedenker van Bitcoin is één persoon of meerdere personen die gehuld gaat onder de naam Satoshi Nakamoto. Niemand weet echter wie deze mysterieuze Satoshi Nakamoto is. Dit is omdat cryptocurrency in grote lijnen (pseudo-)anoniem is. Transacties vinden plaats van adres naar adres zonder dat deze gekoppeld is aan een identiteit zoals bij de bank het geval is. Satoshi Nakamoto is nooit naar voren getreden als de maker van de Bitcoin en daarom blijft de identiteit van Satoshi Nakamoto een mysterie. Gezien Satoshi Nakamoto ongeveer 1 miljoen Bitcoins bezit is dit niet onverstandig. Met een huidige koers van grofweg tienduizend euro per Bitcoin is Satoshi Nakamoto een multimiljardair.
Met Bitcoin en cryptocurrency gaan een aantal termen gepaard die men vaak voorbij hoort komen. Decentralisatie, blockchain, distributed ledger en mining zijn voorbeelden hiervan. In de rest van deze post en andere posts worden deze termen uitgelegd.
Centralisatie vs. Decentralisatie
Bitcoin wordt ook wel een gedecentraliseerde valuta genoemd. Om uit te leggen wat dit inhoudt maken we een vergelijking met het traditionele valutasysteem zoals wij dat kennen. In een traditionele, en dus “gecentraliseerde” economie wordt de hoeveelheid geld beheerd door een centrale bank. Een voorbeeld hiervan in de eurozone is de ECB, de Europese Centrale Bank. Deze bank is in staat om extra geld bij te printen en dit in omloop te brengen. Dit wordt kwantitatieve versoepeling genoemd en wordt af en toe gedaan om op een bepaalde manier de economie te kunnen reguleren/stimuleren. Dit houdt in dat de hoeveelheid euro’s in theorie oneindig is en dat de Centrale Bank kan beslissen wanneer de hoeveelheid euro’s in onze economie toeneemt. Een van de nadelen hiervan is inflatie, oftewel de waardevermindering van geld.
In een gedecentraliseerde economie, oftewel in de wereld van de Bitcoin wordt de hoeveelheid geld niet beheerd door 1 centrale instantie. Ook is men niet in staat om extra Bitcoins te printen of genereren. Bitcoins bevinden zich in de blockchain en worden gevonden door een complex wiskundig computerproces wat mining genoemd wordt. Kort gezegd is minen het verifiëren van transacties en deze aan de blockchain toevoegen.
Achter dit proces zit een wiskundig algoritme waarmee men exact kan uitrekenen hoe veel Bitcoins er maximaal gemined kunnen worden. Naarmate de hoeveelheid Bitcoins stijgt wordt het minen steeds lastiger. De Bitcoin opbrengsten van het minen zullen uiteindelijk verzadigen naar een soort nulpunt. Het idee hierachter is eigenlijk vrij simpel. Het is vergelijkbaar met het delven van grondstoffen zoals goud of olie. De voorraad van deze grondstoffen is uitputbaar en het delven ervan wordt ook steeds gecompliceerder wat resulteert in schaarste.
Het uitrekenen van het algoritme achter de Bitcoin toont dat er in totaal 21 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Het is niet helemaal zeker wanneer dit ongeveer zo zal zijn maar de verwachtingen zijn dat de laatste Bitcoin rond het jaar 2140 gemined zal zijn. Het exacte jaar is niet helemaal zeker. Dit is omdat de snelheid van het minen afhangt van de totale computerkracht van de miners.
Naast de beknopte historie over Bitcoin en decentralisatie valt er nog veel meer uit te leggen over Bitcoin. Zo draait het op de achterliggende blockchain technologie en kun je het minen. Uiteraard kan je als investeerder ook in Bitcoin investeren.