Wat kost het om te investeren in crypto?

Hoeveel kost het om Bitcoins of andere crypto te kopen? De meest gebruikelijke manier om crypto’s te kopen, is ofwel via een exchange ofwel via een broker.

Voor beide manieren geldt dat er ‘fees’ (commissies/kosten) worden geheven over transacties of diensten. Hieronder een overzicht.

Kosten voor het kopen van crypto’s via een exchange

Behalve de prijs van een coin zelf, betaal je op crypto exchanges ook voor iedere transactie een fee (commissie). Dat geld voor zowel ‘makers’ als ‘takers’, oftewel kopers en verkopers. De bedragen voor deze fees kunnen per exchange wel verschillen en ook het feit of je maker of taker bent, kan uitmaken. Er zijn twee soorten fee die deze exchanges heffen: een vast tarief dat je per transactie betaalt en een percentage over je totale maandelijkse handelsvolume.

Er zijn vier aspecten die belangrijk zijn om in overweging te nemen wanneer je crypto’s gaat kopen via een exchange:

  1. Crypto’s zijn (nagenoeg) ongereguleerd, waardoor exchanges en brokers dus ook op een bepaalde manier vrij spel hebben. Ze kunnen zelf bepalen hoeveel fees ze vragen etc. Ook wordt hierdoor de volatiliteit van de cryptomarkt aanzienlijk vergoot en loopt je zeker risico als investeerder in crypto.
  2. De hoogte van fees hangt af van de markt. Exchanges hebben er baat bij om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk wordt gehandeld met zo hoog mogelijke bedragen. Om dit te stimuleren worden fees vaak lager wanneer er meer gehandeld wordt en in grotere volumes.
  3. Exchanges geven de voorkeur aan digitale valuta. Een andere manier om ervoor te zorgen dat de cryptomarkt dynamischer wordt en de volumes groter, is door hogere fees te heffen op ‘fiat valuta’. Met fiat valuta bedoelen we conventionele munten als dollars en euro’s. Gebruikers worden gestimuleerd om crypto’s te kopen met andere crypto’s. De handelsfees voor conventionele munten kunnen dus ook vaak hoger uitvallen dan wanneer je bijvoorbeeld Bitcoins (BTC) koopt met Ether (ETH).
  4. Hou er rekening mee dat niet iedere crypto exchange de coins aanbiedt waar jij geïnteresseerd in bent. In veel gevallen is het gelukkig wel zo dat je bij twee verschillende exchanges een wallet aan kunt maken en dan tussen je eigen wallets je coins kunt verplaatsen. Voorbeeld: Je maakt gebruik van de Coinbase exchange, maar je wil Cardano (ADA) kopen, een coin die niet aangeboden wordt door Coinbase. Dan zou je een wallet aan kunnen maken bij de Bitvavo exchange en (een deel van) je crypto vermogen daar naartoe kunnen verplaatsen. Vervolgens kun je via Bitvavo wel ADA kopen. Voor dit overhevelen van coins tussen je eigen wallets worden ook (kleine) fees in rekening gebracht.

Voorbeelden van exchanges:

Kosten voor het kopen van crypto’s via een broker

Een crypto broker is een persoon of bedrijf die/dat als tussenpersoon fungeert tussen een exchange en een koper. Aan de ene kant is dit handig, want je hoeft zelf niet de hele dag de koers van jouw crypto’s in de gaten te houden. Aan de andere kant is het vaak een stuk duurder om via een broker in crypto te handelen. Voorbeeld van een broker is Bitcoin Meester. Er zijn vijf kostenposten om rekening mee te houden:

  1. Netwerkkosten: Brokers werken vaak met experts op het gebied van crypto. Dit zijn mensen die (zeggen te) kunnen voorspellen hoe de markt gaat verlopen en worden daarvoor betaald door deze brokers. Onder netwerkkosten vallen ook de kosten voor het deelnemen aan de blockchain. Brokers minen zelf namelijk ook vaak.
  2. Walletkosten: Brokers hebben hun eigen systemen voor wallets. De kosten voor het runnen en ontwikkelen hiervan worden verhaald op klanten/gebruikers.
  3. Premium rate: Veel brokers bieden premium account aan. Die hebben dan extra voordelen, bijv. een snellere transactietijd. Dit verschilt vaak per broker maar voor het hebben van een premium account betaal je sowieso extra.
  4. Exchange fees: De fees die je als je zelf zonder tussenpersoon actief bent op een exchange betaalt, moet je ook betalen als je gebruik maakt van een broker.
  5. Wisselkosten: Als je via je broker bijvoorbeeld Bitcoins (BTC) in wilt wisselen voor Euro’s, wordt ook daar een fee over geheven.

Voorbeelden van brokers:

Conclusie

Voor zowel het kopen van crypto’s via een exchange als via een broker moet je kosten betalen. Wanneer je gebruikmaakt van een exchange, ben je vrijwel altijd goedkoper uit. Exchanges worden ook gebruikt door de meest ervaren handelaren. Nadeel van zo’n exchange is dat het voor de beginnende investeerder moeilijk kan zijn.

Een makkelijkere optie is een broker, maar dit is in gebruik wel een stuk duurder. Je betaalt dus voor het gemak.

De kosten van een broker of een exchange wordt vaak in rekening gebracht middels een fee. Dit is een klein percentage bovenop de werkelijke prijs. Sommige bedrijven laten de fees en spreads transparant zien, zoals Bitvavo.

Wat kost het om te investeren in crypto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven